Subsidie geweigerd: wat nu?
Een subsidie vraag je aan omdat je geld nodig hebt voor een activiteit. Zonder geld van de overheid zou je die activiteit niet uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om het organiseren van een buurtfeest, het geven van muziekles of het isoleren van je huis. Allemaal zaken waarvoor subsidieregelingen bestaan. Als jouw subsidieaanvraag wordt toegewezen, ben je natuurlijk blij Maar wat als jouw subsidie is geweigerd?
Wat is een subsidie?
In de Algemene wet bestuursrecht staat wat een subsidie is en welke regels gelden. Volgens de wet is een subsidie “de aanspraak op financiële middelen door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager anders dan als betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten”.
In gewone mensentaal: subsidie is een geldbedrag dat je van de overheid krijgt om bepaalde activiteiten uit te voeren.
Hoe werkt het?
Je krijgt natuurlijk niet zomaar geld van de overheid ofwel je krijgt niet zomaar een subsidie. Hiervoor moet je een officiële aanvraag indienen. Per gemeente is dit anders geregeld, maar meestal kun je digitaal een aanvraag doen. In de subsidieregeling die van toepassing is, kun je lezen waar jouw aanvraag aan moet voldoen. Subsidieregelingen zijn niet eenvoudig te lezen, voor mij is dit dagelijks werk. Dus heb je vragen, mail mij via aposset@possetadvocatuur.nl. .
Beslissing
Nadat je een aanvraag hebt gedaan, gaat de overheid (vaak een gemeente) de aanvraag toetsen. Als de gemeente vindt dat je voldoet aan de eisen om in aanmerking te komen voor subsidie, dan krijg je een besluit waar dit in staat. Dit is een zogenaamd “verleningsbeschikking”.
Het kan ook zijn dat de gemeente vindt, dat je niet voldoet aan de eisen. Dan weigert de gemeente de subsidie. Ook dan ontvang je een besluit waar dit in staat. Je krijgt dan dus geen geld. Dat is natuurlijk heel vervelend, want je hebt het geld nodig voor de activiteiten die je wilde uitvoeren.
Subsidie geweigerd: wat nu?
Ik adviseer om altijd bezwaar te maken tegen de weigering van een subsidie. Regelmatig maakt de gemeente een fout en moet de subsidie alsnog worden verleend.
Praktisch advies
Heb je na het lezen van dit blog “Hoe schrijf je een subsidieregeling?” nog vragen? Ik heb veel ervaring met subsidies en help je graag verder.
📞 06-3041 6247
📧 aposset@possetadvocatuur.nl
🌐 www.possetadvocatuur.nl